Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sve o bučicama što treba da znate

Nijedan komad opreme nije toliko svestran. Bez obzira gde se nalazite na svom fitnes putovaju, bučice bi trebalo da budu deo toga. Ne samo što su pogodne za upotrebu, bučice su relativno jeftine, a njihova svestranost čini ih korisnim za širok izbor vežbi. Sve ovo nadovezuje se na pametno ulaganje i za vaše telo i za novčanik. Evo više razloga zašto bučice zauzimaju prvo mesto među opremom za vežbanje. Bučice su odlična jeftina opcija za trening snage, lako su dostupne i prodaju se u većini većih prodavnica sportske opreme.

Pa koliko ćete morati da potrošite? 

Trošak zavisi od težine bučice, što znači da ce teže bučice koštati više. Ako vam se desi da je teža bučica izvan cene, ne brinite jer i dalje možete dobiti sjajan trening sa lakšim, tj. jeftinim bučicama. Svojom šemom ponavljanja možete manipulisati tako što ćete napraviti veći broj ponavljanja ili smanjiti dužinu pauze da biste stavili pod tenziju svoj skeletni i mišićni sistem. Radite manji broj ponavljanja i sa dužim periodom odmora sa težim bučicama, a povećavajte ponavljanja i smanjujte vreme odmora sa lakšim težinama.

Svestran i efikasan rekvizit

Odraslima preporučujemo da imaju najmanje dva puta nedeljno trening snage celog tela. Bučice se mogu koristiti za bilo koju višezglobnu vežbu koja cilja velike mišićne grupe tela – kao što su čučnjevi i potisak za grudi. Bučice se mogu koristiti u raznim vežbama gornjeg, donjeg dela tela i stomaka, a takođe su pogodna opcija, jer se mogu koristiti bilo gde, u teretani, kući, pa čak i na otvorenom. Lako se prenose, ne zauzimaju mnogo mesta, a, ako su vam dve previše, ostavite jednu i nastavite dalje. Kada imate pristup setu sa bučicama, nebo je ograničenje u vašem izboru vežbi.

Prednosti vežbanja sa bučicama

Trening opterećenja je važan za optimalno zdravlje i kondiciju, a između ostalog poboljšava ravnotežu, upravljanje glukozom u krvi, spavanje, zdravlje srčanog tkiva, brzinu metabolizma i sastav tela. Bučice su odlične za trening snage, jer posebno opterećuju skeletni sistem da bi poboljšali gustinu kostiju. Takođe izazivaju mišićni sistem da poveća mišićnu masu, metabolizam i na kraju funkciju celog organizma.

Još jedna korist od korišćenja bučica u treningu snage

Vežbanje sa bučicama pomaže da se uravnoteži snaga, jer bučice daju podjednako opterećenje na obe strane tela. Bučice mogu biti idealan spoljni otpor kada radite izolacione vežbe za određene mišićne grupe – poput bicepsa, a one su jednako korisne za pokrete – kao što su hodajući iskorak – za rad nekoliko mišićnih grupa istovremeno.

Težina je bitna

Kada tražite bučice, nijedna određena vrsta nije superiorna u odnosu na drugu. Najvažnija stvar je odabir opterećenja ili raspona tereta koji su vam potrebni. Tip bučice koju odaberete može biti povezan sa stvarnom težinom bučice. Otkrićete da bučice pokrivene vinilom dolaze uglavnom u lakšim težinama, dok podesive bučice dolaze u većoj kilazi, od 25 do 50 kilograma. Bučice sa gumenim krajevima obično pokrivaju širok raspon težina. Šta god da odaberete, podjednako je dobro. Kao što smo ranije spomenuli, baš svaka bučica može da posluži. Međutim, ako imate budžet, možda želite da investirate u dva ili tri početna seta bučica. Mali asortiman bučica će vam omogućiti da odaberete odgovarajuću težinu na osnovu veličine i vrste mišićnih grupa na kojima radite. Na primer, veće težine ćete moći da radite kada radite noge, a lakše za tricepse i bicepse ili da koristite jednu težu bučicu prilikom izvođenja višezglobne vežbe, kao što je iskorak sa rotacijom.

Povećana stabilizacija i aktivacija mišića

Jedno istraživanje je uporedilo aktivaciju mišića grudi, tricepsa i bicepsa prilikom izvođenja benč presa sa šipkom, benč presa na smit mašini i potiska za grudi bučicama. Potisak sa bučicama na benč klupi i sa šipkom slične su u aktivaciji mišića grudi kao i tricepsa. Aktivnost bicepsa bila je značajno veća kod vežbe sa bučicama. Zašto? Bučice zahtevaju veću stabilizaciju. Zato retko kad vidimo iskusnog vezbača sa tankim rukama. Veća stabilizacija je potrebna s bučicama, a zauzvrat se aktivira više mišićnih vlakana.

Veća sloboda pokreta

Pri izvođenju benč presa, ruke i ramena su fiksrane u jednom položaju i kreću se kroz zadati raspon pokreta. Suprotno tome, potisak sa bučicama omogućava da se malo promeni obrazac pokreta i puste ramena da se slobodno kreću. Benč pres ima podešeni raspon pokreta, zbog ovog fiksnog položaja, imaćete problema sa šipkom ako se spusti na područje gde osećate bol. Potiskom bučicama možete da rotirate ramena spolja ili iznutra ili da spustite bučice niže ili više prema telu da specifično ciljate mišiće i napravite pokret bez bolova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *